Centenarul morţii călugărului Pasztori Arkad

TV1 Satu Mare
By TV1 Satu Mare februarie 23, 2016 15:35

Centenarul morţii călugărului Pasztori Arkad

Luni, 22 februarie 2016, la cimitirul Eszaki Temeto din Nyiregyhaza, Ungaria, a avut loc comemorarea călugărului Pasztori Arkad, cel care a înfiinţat, la sfârşitul secolului al XIX-lea Falansterul de la Boineşti.

Slujba de pomenire a fost cu atât mai importantă cu cât luni s-au împlinit 100 de ani de la trecerea la cele veşnice a misteriosului călugăr. Acesta, vreme de câteva decenii, a locuit la Boineşti unde a construit un castel cu 100 de încăperi pentru cei nevoiaşi. Pastori Arkad era vestit în întreg Imperiul Austro-Ungar pentru minunile pe care le făcea, iar procesiunile la Conacul din Boineşti erau chiar mai impresionante decât cele care se fac acum la mormântul lui Arsenie Boca.

După slujba de pomenire, pelerinii s-au îndreptat spre Biserica Greco-Catolică din Mariapocs, acolo unde se află icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului şi unde călugărul Pasztori şi-a făcut ucenicia într-ale preoţiei. Biserica de la Mariapocs a fost construită de careianul Demtriu Raţ şi aici a fost hirotonit Inocenţiu Micu Klein, unul din marii prelaţi ai Bisericii Unite. Biografia călugărului Paszori Arkad este extrem de interesantă, iar cercetătorii de abia acum îi descoperă proeminenta personalitate şi influenţa pe care a avut-o în epocă în urmă cu peste 100 de ani.

Centenarul morţii călugărului Pasztori Arkad –>> http://goo.gl/QRdZ7i

Posted by TV1 Satu Mare on 23 Februarie 2016

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește TV1 Satu Mare și pe Facebook

[related_post themes="flat" id="39887"]