Creştinii ortodocşi o sărbătoresc azi pe Sfânta Cuvioasă Paraschiva

TV1 Satu Mare
By TV1 Satu Mare octombrie 14, 2014 18:26

Creştinii ortodocşi o sărbătoresc azi pe Sfânta Cuvioasă Paraschiva

racla_sfanta_parascheva26__2__1__1_Sfânta Cuvioasă Paraschiva este sărbătorită de toţi creştinii ortodocşi pe data de 14 octombrie. Moaştele Sfintei se află la Iaşi, unde an de an, mii de credincioşi vin să se roage pentru mântuire şi sănătate. Dacă Sfânta Muceniță Parascheva, prăz­nuită la 26 iulie în Calendarul Ortodox, este cu­noscută în popor cu numele „Sfânta Vineri”, Cuvioasa Maică Parascheva a fost nu­mi­tă, mai cu seamă în Moldova, „Vinerea Mare”.

În popor, Sfânta Parascheva este percepută ca fiind “mare la trup şi urâtă la chip”, dar cu un suflet bun, pentru că-i fereşte pe oameni de boli, de grindină, trăsnet şi pe copii îi apără de deochi. De aici, de la această percepţie, i se mai spune şi Sfânta Vineri. Cu prilejul acestui praznic moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva sunt scoase din biserica pentru ca cei prezenţi să se poată închina.

În această zi nu se mănâncă de dulce, nu se lucrează şi se dă de pomană pentru sufletele celor adormiţi. La ţară, în această zi, bătrânii nu făceau nici focul în sobă, pentru a nu atrage asupra casei lor nenorociri.

În tradiţie se spune că fetele care cos şi care spală în ziua Sfintei Parascheva vor rămâne nemăritate.

Cu toate că este o zi în care se ţine post, fructele închise la culoare şi pepenele roşu nu se consumă în această zi, pentru că amintesc de sacrificiul martiric.

Articole relevante

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește TV1 Satu Mare și pe Facebook

[related_post themes="flat" id="13582"]