Dans și multă culoare de ziua rromilor

Dulf Alexandra
By Dulf Alexandra aprilie 10, 2017 14:53

Dans și multă culoare de ziua rromilor

Sâmbătă, 8 aprilie în Sala Festivă a Muzeului Județean Satu Mare a fost organizat un spectacol plin de culoare dedicat Zilei Internaționale a Rromilor.

În organizarea evenimentului s-au implicat Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare în colaborare cu Asociația Partida Rromilor Pro Europa- Sucursala Satu Mare și cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare. A fost motiv de sărbătoare, mândrie și bucurie pentru mai bine de 12 milioane de membrii ai comunității rome din Europa și de la nivel global. Între 8 și 10 milioane de romi se regăsesc în Europa, iar în România minoritatea romă constituie peste 3 % din populație, fiind a doua mare minoritate, după minoritatea maghiară.
Data de 8 aprilie a devenit Ziua Internaţională a Rromilor în anul 1971, la primul Congres Internaţional al Rromilor, desfăşurat la Londra. Tot atunci a fost adoptat şi imnul internaţional al rromilor, ”Gelem, gelem” al solistei Olivera Vuco din filmul iugoslav ”Am întâlnit şi ţigani fericiţi”.
În program au evoluat grupul „ Steluțe rrome” din Sărăuad, Formația „Trandafirii Negri” din Satu Mare, Asociația „Danko Pista- Stelele Careiului” din Carei, și Formația de dansuri din Tiream și Tășnad. 

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește TV1 Satu Mare și pe Facebook

[related_post themes="flat" id="54916"]