Gripa aviară revine în Europa. Virusul a fost semnalat la ferme din Olanda, Marea Britanie şi Germania

TV1 Satu Mare
By TV1 Satu Mare noiembrie 18, 2014 19:12

Gripa aviară revine în Europa. Virusul a fost semnalat la ferme din Olanda, Marea Britanie şi Germania

gripa-aviaraGripa aviară înspăimântă din nou Europa. Este vorba despre o tulpină nouă şi mult mai contagioasă a virusului care a fost semnalată până acum la ferme din Olanda, Marea Britanie şi Germania. Zeci de mii de păsări din cele trei state au fost sacrificate deja.

În plus, autorităţile olandeze au luat decizia de a interzice temporar livrările de carne de pasăre pe întreg teritoriul ţării.

Potrivit, digi24.ro, în ultimele două zile, autorităţile sanitar-veterninare din Olanda sunt în alertă maximă. Au inspectat aproape 20 de ferme din centrul ţării şi au consultat sute de mii de păsări.

Totul după ce specialiștii au descoperit, într-o crescătorie din regiune, o tulpină extrem de contagioasă a virusului gripei aviare. Ferma a fost izolată. Toţi puii de la fermă, câteva zeci mii, au fost sacrificaţi. Preocuparea autorităţilor olandeze e acum prevenirea răspândirii virusului.

„Cu siguranţă se poate răspândi, este o tulpină extrem de agresivă, iar scopul anchetei noastre şi a motivul pentru care o tratăm atât de agresiv este acela de a opri răspândirea”, spune Nigel Gibbens, veterinar.

Alertă este şi în Marea Britanie. Mai exact, la o fermă din comitatul Yorkshire, ale cărei raţe au fost depistate ca purtătoare ale virusului mortal. Autorităţile britanice evită deocamdată să facă legătura cu ce se întâmplă în Olanda. Spun că sunt necesare şi alte analize. Îngrijorarea este însă maximă în rândul autorităţilor europene după ce specialiştii au atras atenţia că noua tulpină a virusului, H5N8, poate infecta şi persoanele care intră în contact cu păsările bolnave.

Noul virus al gripei aviare, a fost descoperit pentru prima dată în Asia. În Coreea de Sud, Sute de mii de păsări au fost sacrificate în ultimele două luni. În Europa, virusul a fost depistat la începutul acestei luni şi la o fermă din nord estul Germaniei.

Articole relevante

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește TV1 Satu Mare și pe Facebook

[related_post themes="flat" id="14859"]