La fiecare 30 de minute o persoană face infarct miocardic

TV1 Satu Mare
By TV1 Satu Mare septembrie 29, 2014 17:29

La fiecare 30 de minute o persoană face infarct miocardic

corp-uman-inima-accident-cardiovascularLa fiecare nouă minute, un român este diagnosticat cu sindrom coronarian acut, principala cauză de mortalitate cardiovasculară din ţară, iar la fiecare 30 de minute o persoană face infarct miocardic, printre factorii favorizanţi fiind obezitatea, fumatul şi sedentarismul.

„În fiecare an, aproximativ 150.000 de români mor din cauza bolilor cardiovasculare, reprezentând circa 60 la sută din totalul deceselor înregistrate, iar estimările indică date la fel de alarmante pe viitor, în special prin contribuţia factorilor de risc cardiovascular: hipertensiunea arterială, colesterolul, obezitatea, diabetul zaharat, fumatul, sedentarismul”, a declarat prof. dr. Dan Gaiţă, preşedintele Fundaţiei Române a Inimii. Potrivit medicului, bolile cardiovasculare  reprezintă principala problemă de sănătate la nivel mondial. „Deşi este o problemă medicală, soluţia este nu doar în mâna doctorilor, ci trebuie susţinută de întreaga societate. Modul de viaţă trebuie optimizat, aşa cum trebuie şi accesul la serviici medicale de bună calitate”, a mai spus prof. dr. Gaiţă. Preşedintele Fundaţiei Române a Inimii a subliniat, şi cu acest prilej, carenţele modului de viaţă urban: alimentaţia de proastă calitate, plină de calorii, lipsa de mişcare, poluarea şi fumatul.

„Porţiile (de mâncare – n.r.) au crescut în ultimii 50 de ani, ajungând de zece ori mai multe calorii pe porţie. Ce este de făcut? Să mâncăm mai sănătos, să facem zilnic mişcare, să nu fumăm. Asta este prevenţie. Altfel, vom avea tot mai multe persoane în vârstă de doar 35 de ani care fac infarct”, a adăugat prof. dr. Gaiţă.

La rândul lui, dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu, care va prelua preşedinţia Societăţii Române de Cardiologie, a spus că unul din trei români suferă de hipertensiune arterială, de obezitate sau de amândouă.

Sursa: Mediafax

Articole relevante

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește TV1 Satu Mare și pe Facebook

[related_post themes="flat" id="13082"]