Măsuri pentru prevenirea intoxicaţiilor cu ciuperci

TV1 Satu Mare
By TV1 Satu Mare octombrie 20, 2014 19:45

Măsuri pentru prevenirea intoxicaţiilor cu ciuperci

vlcsnap-2014-10-20-19h39m43s203În contextul numărului mare de persoane intoxicate cu ciuperci din ultimele zile, Direcţia de Sănătate Publică, împreună cu Direcţia Silvică, Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Poliţia Municipală au susţinut luni o conferinţă de presă, cu privirea la măsurile de prevenire a intoxicaţiilor.

Tot luni, în cadrul unei întâlniri, prefectul judeţului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram a solicitat conducerilor DSP, Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor(CJPC) şi Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor(DSVSA) Satu Mare să efectueze controale în toate pieţele din judeţul Satu Mare, pentru a opri vânzătorii ambulanţi şi neautorizaţi să comercializeze ciuperci care pot pune în pericol sănătatea populaţiei.

La întâlnirea cu presa, ce avut loc luni, 20 octombrie, la Complexul Ecologic din Grădina Romei, au luat parte directorul APM, Elisabeta Bekessy, directorul DSP, Dorina Dragoş Guran, directorul Direcţiei Silvice Satu Mare, Sever Şter, Man Ioan, specialist APM, şi un reprezentant al Poliţiei Municipale.

Directorul DSP, a declarat că momentan, la nivelul judeţului există o situaţie alarmantă, având în vedere că în doar o săptămână, s-au înregistrat 42 de cazuri cu intoxicaţii cu ciuperci, din care 31 au necesitat internare. Pacienţii au fost externaţi, după ce au primit tratament corespunzător, iar în prezent se află în spital o femeie, internată la secţia de Terapie Intensivă, iar un copil se află în stare gravă la Pediatrie. De asemenea, ultimele cazuri semnalate au cuprins şi efecte neurologice: o persoană a ajuns la urgenţă având halucinaţii, după ce a consumat ciuperci otrăvitoare.

Localităţile din care provin aceşti consumatori sunt: Sâi, Medişa, Micula, Pomi, Iegherişte, Iojib, Poiana Codrului, Satu Mare, Iojib, Homorod, Ardud, Călineşti. DSP atrage atenţia sătmărenilor, că indiferent de cât de bine cunosc ciupercile, există pericolul, ca între cele comestibile, să fie strecurate şi ciuperci otrăvitoare. Este foarte important şi modul cum sunt preparate.

APM emite la solicitare, autorizaţie de mediu pentru colectarea şi comercializarea ciupercilor. Pe raza judeţului Satu Mare există 3 firme care au solicitat avize pentru aceste activităţi. În afara celor 3 firme, nimeni nu are voie să pună în vânzare sau să colecteze ciuperci. Vânzarea acestei legume în pieţe, ori pe marginea şoselelor este interzisă prin lege.

De asemenea, potrivit celor declarate de conducerea Direcţiei Silvice Satu Mare, pădurarii urmăresc în această perioadă îndeaproape situaţia, astfel încât cetăţenii care merg să culeagă ciuperci din păduri să fie atenţionaţi cu privire la riscurile la care se expun ulterior, prin consumul acestora, mai ales că în judeţul Satu Mare există toate speciile de ciuperci. Totodată, echipajele Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Satu Mare din teren vor verifica vânzătorii de ciuperci de pe marginea drumului.

În urma întâlnirii cu prefectul Eugeniu Avram, s-a convenit că instituţiile abilitate vor transmite către unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Satu Mare planşe care vor conţine imagini şi informaţii despre ciupercile otrăvitoare şi cele neotrăvitoare, astfel încât populaţia să fie corect informată.

Articole relevante

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește TV1 Satu Mare și pe Facebook

[related_post themes="flat" id="13799"]