Ministerul sănătăţii cere majorarea taxei pe viciu

TV1 Satu Mare
By TV1 Satu Mare decembrie 23, 2014 15:53

Ministerul sănătăţii cere majorarea taxei pe viciu

fumatMinisterul Sănătății vrea să mărească taxa la tutun și alcool, pentru că au scăzut vînzările.

Ministerul Sănătății consideră că taxa pe viciu la tutun si la alcool ar trebui majorată anual, deoarece consumul de țigări a scăzut si implicit au scazut si incasările la contribuția pentru sănătate, in timp ce cheltuielile cu bolile fumătorilor sunt in creștere.

Creşterea costurilor cu diagnosticul şi tratamentul bolilor provocate de fumat este generată atât de descoperirea unor metode noi în medicină, dar şi de atingerea pragului de vârstă de 45 ani de către  segmentul de populaţie născut în perioada 1967-1969, care este mult mai numerous,  se arată într-un document semnat de conducerea ministerului.

Contribuţia pentru sănătate aplicată produselor din tutun, cunoscută sub numele de „taxă pe viciu”, a fost introdusă de Guvern în 2006 şi stabilită la 20 de eurocenţi pentru fiecare pachet de ţigări şi 200 de euro pentru fiecare hectolitru de alcool rafinat. O majorare a acestei taxe ar genera scumpirea unui pachet cu ţigări şi a unei sticle cu alcool.

În documentul citat, ministerul arată că Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă creşterea taxării produselor din tutun şi sprijinirea fumătorilor în vederea renunţării la fumat ca metode eficiente de reducere pe termen scurt şi mediu a consumului de tutun, fiind recomandată şi aplicarea unei taxe asupra produselor .din tutun care să fie utilizată pentru acţiuni de prevenire a debutului şi de susţinere a renunţării la fumat.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au declarat că taxa pe viciu aduce Sănătăţii, din 2006, circa 1,3 miliarde de lei pe an, din care sunt completate bugetele programelor naţionale, cele pentru reabilitarea unităţilor sanitare şi pentru achiziţii de echipamente, aparatură pentru spitale şi ambulanţe.

Cei mai mulţi fumători, 43,1% au început să fumeze între 17 şi 19 ani, iar 18,%, după vârsta de 20 de ani. Majoritatea celor care au început să fumeze înainte de 15 ani sunt din mediul rural.

Articole relevante

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește TV1 Satu Mare și pe Facebook

[related_post themes="flat" id="16279"]