Moneda euro, la cel mai slab curs din ultimii nouă ani față de dolar

TV1 Satu Mare
By TV1 Satu Mare ianuarie 6, 2015 18:30

Moneda euro, la cel mai slab curs din ultimii nouă ani față de dolar

euro-si-monezi_04Moneda europeană a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimii nouă ani, față de dolar. Acest fapt se datorează speculațiilor potrivit cărora, Banca Centrală Europeană va începe achiziția de obligațiuni guvernamentale.

Euro s-a depreciat la cel mai jos nivel din 2006, față de moneda americană  și datorită situației din Grecia care este pe puctul de a ieși din zona euro. În Grecia a început campania electorală, unde în 25 ianuarie vor avea loc alegeri parlamentare. Cele mai mari șanse de a caștiga încrederea grecilor le are partidul de extremă stângă Syriza, care condamnă restricțiile impuse Greciei de Fondul Monetar Internațional și declară că va pune capăt acestor restricții. Efectul ieșirii din zona euro a acestei țări poate avea un efect financiar de domino, readucând criza financiară în Europa și blocând economii vulnerabile precum cele ale Italiei și Spaniei.

De asemenea, tipărirea de bani pentru achiziţia de obligaţiuni guvernamentale, operaţiune cunoscută sub numele de relaxare cantitativă, este văzută ca unul dintre ultimele instrumente aflate la dispoziţia BCE pentru revigorarea inflaţiei, în condiţiile în care dobânda de politică monetară este de numai 0,05%, iar neîncrederea privind efectul măsurilor deja adoptate de instituţie este în creştere.

Articole relevante

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește TV1 Satu Mare și pe Facebook

[related_post themes="flat" id="16705"]