Nomfobia – o boală a secolului

TV1 Satu Mare
By TV1 Satu Mare august 20, 2014 17:48

Nomfobia – o boală a secolului

nomofobiaDaca vă cuprinde un sentiment de panică de îndată ce vă dați seama ca ați uitat smartphone-ul acasă, sau dacă nu rezistați mai mult de zece minute fără a verifica notificările și credeți că sună, dar nu este așa, atunci este posibil că ați dezvoltat o dependență de smartphone. Această manifestare este nomofobia.

Definiţia provine de la abrevierea engleză a expresiei „nu-mobile-phone”. Nomfobia este noua boală a secolului care se manifestă în lipsa celularului și declanșează panica. Profesorul de psihiatrie la Universitatea din Connecticut, David Greenfield, a efectuat studii conform cărora a constatat că ataşamentul faţă de smartphone este foarte similară cu toate celelalte dependenţe, deoarece cauzează interferenţe în producţia de dopamină, neurotransmiţătorul care controlează circuitul creierului referitor la recompensă: cu alte cuvinte, încurajează oamenii să se implice în activităţi care cred că le vor oferi plăcere. Potrivit unui studiu realizat de institutul de cercetare britanic YouGov, şase din zece tineri între 18 şi 29 ani merg la culcare în compania telefonului, un alt semn de netăgăduit că ceva nu este în regulă. Cercetătorii au propus ca nomofobia să fie inclusă în Manualul de Diagnostic şi Statistică al tulburărilor psihice, cunoscut sub iniţialele DSM şi publicat de Asociatia Americana de Psihiatrie .

,,Ca orice dependenţă, primul simptom este negarea”, explică cercetătorii.

Deşi tehnologia ne permite să ne facem munca mai rapid şi mai eficient, dispozitivele mobile pot avea un efect periculos asupra sănătăţii: trebuie să se investigheze fenomenul mai profund şi să se studieze aspectele psihologice. Acel sentiment de „a pierde ceva”, dacă nu se controlează în mod constant, este cu totul iluzoriu, conchide profesorul Greenfield. Ce se întâmplă pe ecran nu are nimic de-a face cu vieţile noastre”.

Articole relevante

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește TV1 Satu Mare și pe Facebook

[related_post themes="flat" id="11611"]