Petru Bran, omagiat într-un cadru festiv

TV1 Satu Mare
By TV1 Satu Mare ianuarie 21, 2016 17:28

Petru Bran, omagiat într-un cadru festiv

 

Colegiul Naţional ,,Doamna Stanca’’ a fost gazda unui eveniment marcant pentru viaţa culturală a Sătmarului. Datorită Centrului de Creaţie şi cu sprijinul Muzeului Judeţean, numele lui Petru Bran, primul profesor de limba română din Satu Mare, a fost astăzi pe buzele elevilor, profesorilor şi a oamenilor care luptă cu îndărjire pentru valori materiale şi spirituale.

Născut la 21 ianuarie 1821 în judeţul Maramureş, Petru Bran a înfiinţat prima catedră de limba română în cadrul Gimnaziului Catolic Regal şi a pus bazele unei ,,Societăţi de lectură a elevilor români din Satu Mare’’. Pentru a-l omagia pe cel mai important profesor de limba română din istoria judeţului nostru, Centrul de Creaţie, în colaborare cu Muzeul Judeţean şi cu sprijinul Consiliului Judeţean a organizat astăzi Medalionul Cultural ,,Petru Bran-195’’.

Directorul Centrului de Creaţie, Robert Laszlo a spus că nu întâmplător primul medalion cultural din acest an îi poartă numele lui Petru Bran.

Directorul Muzeului Judeţean a făcut un anunţ extrem de important. După o perioadă îndelungată în care mulţi sătmăreni susţineau că Petru Bran a predat în clădirea actualului Colegiu Naţional ,,Mihai Eminescu’’, a venit momentul ca totul să iasă la lumină, un document atestând că marele profesor a predat şi l-a testat pe Ioan Slavici în clădirea de pe strada Ştefan cel Mare, numărul 5.

În anul 1874 Petru Bran a tipărit volumul ,,Mărgăritarie sau Sentinţe poetice’’, prima carte în limba română tipărită la Satu Mare.

Petru Bran, omagiat într-un cadru festiv –>> http://goo.gl/G36eQX

Posted by TV1 Satu Mare on 21 Ianuarie 2016

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește TV1 Satu Mare și pe Facebook

[related_post themes="flat" id="38241"]