Poetul George Coșbuc omagiat la Biblioteca Județeană Satu Mare

TV1 Satu Mare
By TV1 Satu Mare septembrie 20, 2016 14:27

Poetul George Coșbuc omagiat la Biblioteca Județeană Satu Mare

Biblioteca Județeană Satu Mare, în parteneriat cu Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară „George Emil Palade”, a organizat marți, 20 septembrie, în Sala de lectură „Gheorghe Bulgăr”, o serie de activități omagiale dedicate împlinirii a 150 de ani de la nașterea poetului, publicistului și traducătorului George Coșbuc.

Reunite sub genericul „În patria lui Coșbuc”, activitățile au debutat cu trecerea în revistă a celor mai însemnate momente din biografia poetului omagiat, lucrare redactată și prezentată de prof. de la catedra de limba și literatura română, d-na Felicia Toma, completată de lucrarea bibliotecarei Maria Rusu, care va aduce aspecte inedite referitoare la viața scriitorului.

Elevi ai claselor IX-XI de la Liceul „George Emil Palade” au recitat din creațiile lirice ale poetului, în acompaniamentul muzicii inspirate de poezia lui Coșbuc. Activitățile au fost completate cu expoziții de carte, organizate în toate secțiile și filialele instituției.

Liviu Rebreanu a declarat într-un articol publicat la 14 mai 1918, imediat după moartea poetului, în ziarul „Lumina”, din Bucureşti: „Coşbuc e primul poet pe care-l dă Ardealul literaturii româneşti. Ardelean a rămas toată viaţa. Până şi în graiul viu păstrase o notă ardelenească, particulară, care îi şedea bine. Aici în ţară, dragostea lui a fost pentru cele şase milioane de ţărani. Simţea o fraternitate profundă cu dânşii… A răsărit deodată, fără să-l ştie nimeni, fără să facă ucenicia cafenelelor şi bisericuţelor bucureştene. Şi a biruit împotriva tuturor celor scufundaţi în inimaţii şi neputinţe. A adus lumină, sănătate, voioşie. Scrisul lui Coşbuc trăieşte şi va trăi cât va trăi neamul românesc.”

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește TV1 Satu Mare și pe Facebook

[related_post themes="flat" id="48156"]