Praznic mare pentru creştinii ortodocşi

TV1 Satu Mare
By TV1 Satu Mare octombrie 27, 2014 21:04

Praznic mare pentru creştinii ortodocşi

sfantul_mare_mucenic_dimitrie_19184800Ieri şi azi creştinii ortodocşi îi sărbătoresc pe cei care poartă numele de  Dumitru sau derivate ale acestui nume cu ocazia sărbătorii Sfântului Dumitru Izvorâtorul de Mir şi Sfântul Dumitru cel Nou.

Sfântul Dumitru, care a devenit guvernator al Tesalonicului după moartea tatălui său şi este considerat în tradiţia populară românească, patronul păstorilor sau cel care desfrunzeşte codrul şi usucă toate plantele.

În ajunul sărbătorii Sfântului Dumitru, se aprind focuri, peste care sar copii, pentru a fi sănătoşi tot anul. Focul are şi menirea de a alunga fiarele şi de a încălzi morţii. După ce focul este stins, ţăranii aruncă un cărbune în grădină, pentru ca aceasta să primească putere de a rodi.

Ziua Sfântului Dumitru era, pe vremuri, şi o zi a soroacelor. Se terminau învoielile încheiate între stăpânii oilor şi ciobani la San-George, de unde şi zicerea că „la San-George se încaieră câinii, iar la Samedru se sfădesc stăpânii”.Tot de Sfântul Dumitru, se tocmesc servitorii pentru diverse treburi şi se strică stanele. Ţăranii tund coama căilor până la trei ani, ca să aibă păr frumos. În anumite zone, ţăranii îl cinstesc pe Sfântul Dimitrie ca fiind cel ce a dat oamenilor vinul folosit la Sfânta Împărtăşanie.

Potrivit altor tradiţii, dacă de Sfântul Dumitru este vreme aspră, iarna va fi bună, iar de va fi vreme bună, toamna va fi lungă şi frumoasă. Dacă luna va fi plină şi cerul acoperit de nori, iarna va fi aspră, cu zăpezi mari.

Anişoara Ienăşoiu

Articole relevante

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește TV1 Satu Mare și pe Facebook

[related_post themes="flat" id="14021"]