Primarii cer supraimpozitarea caselor neingrijite

TV1 Satu Mare
By TV1 Satu Mare iulie 31, 2014 18:27

Primarii cer supraimpozitarea caselor neingrijite

edil2Primarul Dorel Coica a participat in aceasta saptamana la Conferinta Nationala a Asociatilor Municipiilor, ce a avut la Craiova. La intalnirea de lucru au luat parte si premierul Victor Ponta si vicepremierul Liviu Dragnea, alaturi de primarii din toata tara. Acestia au stabilit o lista de propuneri pentru guvernanti.

Premierul României, Victor Ponta, s-a întâlnit, marti cu primarii din toată țara, aceștia luând parte la o întâlnire de lucru a Asociației Municipiilor din România. Cu acest prilej, Ponta le-a vorbit edililor despre reluarea procesului de descentralizare în administrația publică începând cu anul 2015. Primarii au stabilit și o listă de propuneri pentru guvernanți, cea mai importantă fiind o solicitare de supraimpozitare pentru proprietarii care nu își reabilitează fațadele caselor sau blocurilor de locuințe, ori nu isi ingrijesc terenurile. Aceasta propunere a fost sutinuta si de primarul Dorel Coica.

O alta tema discutata a fost creșterea de anul viitor a procentului din Impozitul pe Venit Global care revine bugetelor locale. În ultimii 6-7 ani, guvernul a operat modificări în sensul scăderii cotei din IVG care revine bugetului local de la 47,5% la 41,7%. Această scădere afectează bugetele locale. Spre exemplu, pentru o localitate de 200.000 de locuitori, scăderea cu 5 puncte procentuale reprezintă o pierdere la bugetul local de 2,5 milioane de euro anual. De aceea, solicitarea primarilor este ca, începând de anul viitor, cotele care se colectează să crească treptat.

In cadrul sedintei au existat solicitări și în ceea ce privește viitorul cod fiscal, care să prevadă posibilitatea autorităților locale de a supraimpozita imobilele din centrele istorice ale orașelor, modificarea legii legata de împrumuturile pentru refacerea fațadelor clădirilor sau a înfințării parcurilor industriale.

S-a mai propus ca terenurile și imobilele care aparțin Ministerului Tineretului și Sportului să treacă la autoritățile locale. Baze sportive, săli de sport, baze de antrenament si alte obiective.

Totodată, s-a discutat despre preluarea de la Ministerul Apărării a unor active: clădiri, terenuri aflate acum în conservare, de fapt un proces de degradare continuă, și pentru care statul român cheltuiește foarte mulți bani. Dorel Coica a declarat ca in Satu Mare ar fi de redobandit aproximativ 9 hectare, teren unde investitori nemti ar dori sa construiasca un cartier de locuinte sociale.

Articole relevante

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește TV1 Satu Mare și pe Facebook

[related_post themes="flat" id="10842"]