Rezultatele controalelor inspectorilor DSVSA Satu Mare

Dulf Alexandra
By Dulf Alexandra mai 5, 2017 10:23

Rezultatele controalelor inspectorilor DSVSA Satu Mare

Inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare, au realizat în perioada: 27.04.2017 – 04.05.2017, un număr de 61 acțiuni de control la unități și gospodăriile populației.

Au fost verificate: exploatații profesionale și non profesionale de animale, depozite alimentare, unități de alimentație publică, unități de vânzare cu amănuntul, supermarketuri, piețe agroalimentare, brutării, laboratoare de cofetărie, unități ambalare produse de origine non animală, depozite, unități de procesare carne, unități procesare lapte ,târguri, primării, cabinete medicale veterinare.
Ca urmare a neregulilor constatate în timpul verificărilor, inspectorii de specialitate, au aplicat 3 sancțiuni contravenționale din care 2 avertismente și 1 amendă contravențională în valoare de 600 lei.
Nedeclararea în termenul stabilit de legislație a animalelor nou achiziționate – 2 avertismente – 2 crescători particulari – 1 – Prilog Vii. 1 – Sătmărel.
Introducerea fără documente sanitare veterinare a altor animale în efectivul de animale existent. – 600 lei – crescător particular – Tășnad.

Având în vedere situația epizootologică din ultima perioadă, cu privire la notificarea unor noi focare de pestă porcină africană la porcii domestici din Ucraina, Polonia și Republica Moldova, toate târgurile, aglomerările de animale și expoziții de animale, rămân închise, pentru suine până la noi dispoziții. Suinele domestice din exploatațiile non profesionale trebuie ținute obligatoriu numai în spații îngrădite, iar acestea nu vor fi hrănite cu resturi alimentare provenite de la mâncarea gătită în familie. Se va evita contactul suinelor domestice cu porcii mistreți, iar scroafele/vierii nu vor fi scoase/scoși din exploatație în scopul montei cu alte animale din alte exploatații.
Inspectorii DSVSA atenționează toți crescătorii de păsări de pe raza județului nostru, să își țină păsările din gospodăriile personale, în spații închise, din cauza pericolului pe care îl prezintă îmbolnăvirea acestora, cu virusul gripei aviare – tulpina H5N8. Gripa aviară, evoluează cu mortalitate ridicată și pierderi economice ridicate, cu noi focare, pe teritoriul mai multor țări printre care Bulgaria, Germania, Italia, Olanda, Slovenia, Grecia, Franța, Ungaria și România.

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește TV1 Satu Mare și pe Facebook

[related_post themes="flat" id="55011"]