Sinagoga din Carei va fi reabilitata pe exterior

TV1 Satu Mare
By TV1 Satu Mare iulie 25, 2014 19:00

Sinagoga din Carei va fi reabilitata pe exterior

sinagogaLăcaşul evreiesc din Carei urmează să fie reabilitat partial pe exterior. Lucrările se vor realiza la începutul lunii august.

Sinagoga din municipiul Carei a fost construită în urmă cu 148 de ani, mai exact în anul 1866. În momentul actual starea ei este precară. În urmă cu 2 ani a fost remediat în totalitate acoperisul, care era in pericol de prăbusire. Comunitatea Evreiască a reusit să acceseze fonduri de la Ministerul Culturii, in proportie de 60% din suma solicitată, pentru a reabilita lăcaşul evreiesc din municipiu. Cu aceste fonduri se va renova partial exteriorul.

Evreii s-au stabilit în zona sătmarului în perioada 1720- 1740, la chemarea contelui Károlyi Sándor. Sinagoga a fost construită în 1866. Interiorul cu trei nave a fost proiectat cu atentie si fineţe. Deasupra intrării şi a unei ferestre triple boltite se află o frumoasă rozetă, iar mai sus se văd cele două pietre profilate, reprezentând tablele celor 10 Porunci. În acea vreme, comunitatea a numărat 3.000 de persoane. Acum, în municipiul Carei se află doar două familii de evrei.

Primăria Municipiului Carei a solicitat un parteneriat cu Comunitatea Evreiască Satu Mare pentru ca Sinagoga să devină un obiectiv turistic.

Articole relevante

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește TV1 Satu Mare și pe Facebook

[related_post themes="flat" id="10533"]