Trupa Harag György în deplasare la Debrecen

TV1 Satu Mare
By TV1 Satu Mare noiembrie 25, 2014 18:16

Trupa Harag György în deplasare la Debrecen

haragOnorând invitația Teatrului Național Csokonai, Trupa Harag György evoluează în perioada 25 noiembrie-5 decembrie pe scena teatrului din Debrecen, cu piesa „Rudele”, în regia lui Babarczy László, artist emerit, laureat al premiilor Kossuth și Jászai.

Cele șapte spectacole ale trupei sunt jucate în regimul schimbului de abonamente stabilit între cele două instituții, urmând ca, în cursul stagiunii, trupa teatrului din Debrecen să aducă spectatorilor sătmăreni piesa „Maestrul și Margareta”, în regia lui Rusznyák Gábor.

Adaptarea realizată de Babarczy László renunță la pietatea versiunilor scenice familiare: Babarczy renunță la versiunea scenică realizată de Móricz în spiritul epocii contemporane lui și se folosește de însuși romanul, urmărind accentuarea rigurozității, inexorabilității și clarviziunii acestuia. Conturarea tipologiilor sau a comicului sunt neglijate în favoarea realizării unei adevărate tragedii. Comicul este înlocuit de ironie, într-o atmosferă pur realistă ce își impune de fapt o reflectare a realității.

Privind primarul sau pe Kardics, nu ne putem gândi doar la stereotipii. Ei nu sunt doar gogorițele bancherului sau ale politicianului, ci prezintă, în paralel, realitatea noastră contemporană, scoase în evidență de costumele și decorul de epocă, dar subliniază și ideea că în cei o sută de ani scurși de la nașterea operei, societatea nu a putut să se descotorosească de problemele sale majore. Avem mereu impresia că îi cunoaștem pe acești oameni care ni se înfățișează pe scenă și, pe bună seamă, ne întâlnim cu ei peste tot: pe micile ecrane, în articolele ziarelor, sau, mai rău, chiar și personal. Iar în asemenea momente, inevitabil, devenim, mai mult sau mai puțin, câte un Kopjás.

În acest sens adaptarea și regia lui Babarczy nu urmăresc în principal prezentarea temei rudelor, a nepotismului sau a corupției, ci, folosind cuvintele regizorului, a neinițiaților, ale acelor tineri de vârsta a doua care, subit, se trezesc în lumea celor versați, o lume a legilor nescrise. Kopjás nu găsește, dar nici nu ar putea găsi, altă șansă de scăpare din această lume decât moartea, o moarte strict personală, privată, care sub nicio formă nu are puterea de a perturba condițiile instalate.

Articole relevante

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește TV1 Satu Mare și pe Facebook

[related_post themes="flat" id="15144"]