Un român din 4 este obez

0
20

obezitateUn român din trei este supraponderal și unul din patru este obez, se arată într-un nou studiu realizat de Biroul European de Statistică. Cel mai îngrijorător este faptul că obezitatea se instalează, din ce în ce mai des, în rândul copiilor.

Același raport mai arată că obezitatea reprezintă un factor de risc major în aproximativ 75% din bolile contemporane, doar 10% din cei 3,5 milioane de români care suferă de obezitate merg la un control medical și doar 1% dintre aceștia sunt incluși într-un program național de educație împotriva obezității. Specialiștii afimă că principalele cauze ale acestei boli sunt alimentația proastă, stresul și sedentarismul, iar programele care să combată acest fenomen mondial ar trebui organizate și în țara noastră, așa cum se desfășoară de foarte mulți ani în țări precum Marea Britanie și Statele Unite ale Americii.

Un alt raport european arată că şi adolescenţii se confruntă cu mari probleme de greutate, cauzate de lipsa activităţii fizice şi de o alimentaţie nesănătoasă, bogată în grăsimi şi zahăr. Problemele legate de greutate sunt tot mai îngrijorătoare, atrag atenţia specialiştii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit cărora până la 27% din adolescenţii de 13 ani şi 33% din copiii de 11 ani sunt supraponderali. Aşa arată un studiu recent, desfăşurat în 53 de ţări, printre care şi România. Într-un clasament al obezităţii, ţara noastră s-ar situa undeva la mijloc. Raportul arată că obezitatea la copii atinge cele mai înalte niveluri în Grecia, Portugalia, Irlanda şi Spania, în timp ce niveluri mai scăzute ale acestui fenomen sunt întâlnite în Olanda şi Elveţia, ţări care au reuşit să schimbe mentalitatea cetăţenilor prin promovarea consumului de fructe şi legume, precum şi prin taxarea anumitor alimente. În marea majoritate a cazurilor de obezitate problema o reprezintă alimentaţia nesănătoasă. Lipsa nutrienţilor din alimentaţie, consumul excesiv de calorii, şi ignorarea micului dejun, duc la apariţia obezitatii. Evident că o mare parte de vină o au şi porţiile uriaşe cu mâncare. Un lucru mai puţin ştiut de populaţie este faptul că şi somnul are un rol foarte important în prevenirea obezităţii. Trebuie respectate cele 8 ore de odihnă /noapte. Medicii ne mai sfatuiesc să nu luam masa în grabă şi să alocam cel puţin 20 de minute pentru a mânca, şi nu în faţa televizorului sau a calculatorului.
În ultimul an a crescut numărul copiilor care se confruntă cu probleme de greutate. Cu toate acestea, cei mai mulţi ajung târziu la un medic specialist. Ei ar trebui să fie văzuţi de medicul de familie sau de nutriţionist. Oricum, părinţii sunt cei care ar trebui să se alarmeze şi să solicite sfatul specialistului. Problema este că aceşti copii dezvoltă numeroase probleme psihologice, se izolează de cele mai multe ori pentru că sunt stigmatizaţi de colegi, dar şi de cei din jur. Una dintre cauze este stilul de viaţă. Vorbim de o alimentaţie necorespunzătoare, nu doar la şcoală, ci şi acasă. Cu toate acestea, specialiştii nu sunt de partea dietelor drastice
Schimbarea meniului e un pas semnificativ în lupta cu kilogramele, dar nu e suficient.Trebuie să facem şi mişcare, nu e nevoie neapărat să mergem la sală, spun medicii. Putem să mergem mai mult pe jos, în fiecare zi. Antrenorul de aerobic, Ilona Ilyeş ne-a explicat cât este de importantă mişcarea şi gimnastica. Totodată, pentru a revenii la greutatea dorită este nevoie de ambiţie şi curaj.

Persoanele care suferă de supraponderalitate sau obezitate trebuie să își facă în primul rând analizele medicale periodic și să apeleze la un specialist sau la mai mulți, nutriționist, psiholog sau dietolog. Un alt aspect important este înțelegerea faptului că este necesar realizarea unui plan pe termen lung care trebuie monitorizat de specialistul cu care se colaborează și care trebuie respectat, chiar dacă exista recăderi și descurajări.

Boala” mileniului trei, stresul, reprezintă și ea un factor declanșator al obezității, iar când suntem stresați, primul lucru pe care-l facem este să ne îndreptăm către frigider. Toți oamenii răspund la stres prin mâncare, fie că mănâncă prea mult sau prea puțin.Unul din factorii determinanți ai acestui tip de comportament este faptul că o componentă importantă a senzației de frică/stress este Amygdala, zona localizată în interiorul creierului care intră în panică de fiecare dată când o înfometăm și răspunde prin stres, liniștindu-se doar în momentul în care ne alimentăm.

DANIELA BÂCEA

Articole relevante

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *