Activități ale polițiștilor la Asociația Congregația Surorilor Piariste

Dulf Alexandra
By Dulf Alexandra martie 14, 2017 13:14

Activități ale polițiștilor la Asociația Congregația Surorilor Piariste

Scopul campaniei de prevenire a violenţei sexuale Iubeşte Inteligent! a fost conştientizat şi asumat de către Surorile Piariste din Carei ca o necesitate în educaţia beneficiarilor pe care-i găzduiesc şi îi îndrumă. La sediul Asociaţiei Congregaţia Surorilor Piariste, joi, 9 martie 2017, au fost organizate mai multe activităţi preventive.

Astfel, zeci de copii care beneficiază de serviciile centrului de zi, dar şi copii şi tineri fără familii care îşi au rezidenţa aici, au avut parte de întâlniri cu poliţişti veniţi să îi informeze despre o serie de riscuri de victimizare. Cei mai mari dintre elevi, cu vârste de peste 14 ani, au aflat informaţii interesante şi utile despre sănătate sexuală de la doamna dr. Szatmari Anamaria, medic în cadrul Spitalului Judeţean Satu Mare, cabinetul de planificare familială al Ambulatoriului de Specialitate.

În continuarea acestei întâlniri, inspector principal de poliţie Hrihorişan Felicia din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Satu Mare şi agent şef adjunct Mărcui Cristian, poliţist de proximitate în cadrul Poliţiei Municipiului Carei, le-au vorbit tinerilor despre infracţiunile ce intră în sfera violenţei sexuale şi despre modalităţile de prevenire şi raportare a acestora. De la hărţuire sexuală la incest, de la viol la expunerea minorilor la materiale pornografice, de la agresiune sexuală la avort sau sterilizare forţată, participanţii au realizat că violenţa sexuală nu înseamnă doar acte de natură fizică, dar şi că aceste infracţiuni afectează cu precădere minorii. Ruşinea, frica de agresor, neîncrederea în rezolvarea unor situaţii de abuz sunt, de asemenea, motive pentru care 75-90% din victime aleg să tacă şi să nu raporteze autorităţilor anumite abuzuri de natură sexuală.

Toate aceste lucruri au fost punctate la întâlnirea poliţiştilor cu tinerii, aceştia fiind încurajaţi să intervină în cazurile de victimizare sexuală prin apelul către autorităţi.
În aceeaşi zi poliţiştii i-au implicat într-o activitate preventivă şi pe copiii ce beneficiază de serviciile oferite de Surorile Piariste. Discuţia cu aceştia a fost axată pe teme de educaţie rutieră. Copiii au învăţat principalele reguli pietonale, dar şi despre mersul cu bicicleta şi locurile sigure de joacă iar la finalul întâlnirii au primit din partea poliţiştilor brelocuri reflectorizante, pentru a fi cât mai vizibili în trafic.
Activităţile au avut un impact pozitiv asupra tinerilor, fiind apreciate pozitiv şi de coordonatoarea instituţiei de ocrotire, Sora Voros Tunde.

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește TV1 Satu Mare și pe Facebook

[related_post themes="flat" id="54684"]