CSŰRY BÁLINT COMEMORAT LA AGRIȘ

În localitatea Agriș au avut loc astăzi doua evenimente dedicate comunității locale.

Astfel că la școala gimnazială din localitate a fost comemorat Csury Balint, numele căruia poartă și instituția de învățământ de aici. Cu această ocazie au avut loc alocuțiuni precum și depuneri de coroare de flori la bustul lingvistului.

Csűry Balint  s-a născut în Agris  în 13 februarie 1886  și a decedat în localitatea Debrecen in 13 februarie 1941 .A fost  lingvist , cercetător de dialect și membru corespondent al Academiei de Științe Maghiare . Este una dintre cele mai semnificative figuri din cercetarea dialectului maghiar . Cu inovațiile sale metodologice și activitățile de organizare științifică, a făcut multe pentru boom-ul științei dialectologiei maghiare în anii 1930. După 1938 a fost directorul fondator al Institutului de Cercetare a Limbii Populare Maghiare din Debrecen .

A absolvit studiile medii la Satu Mare , apoi în 1911 a obținut diploma de profesor de liceu latino maghiar la Universitatea Ferenc József din Cluj -Napoca . Din 1910 până în 1932 a fost profesor la Colegiul Reformat din Cluj-Napoca , iar în același timp a ținut prelegeri la Institutul Reformat de Formare a Profesorilor în anii 1920–1921 și la Marianum în perioada 1922–1923 . În paralel cu activitatea pedagogică, își continuă studiile la Universitatea din Cluj-Napoca, iar în 1917 obține doctoratul în științe umaniste. În 1930, s-a abilitat în domeniul limbii vernaculare maghiare și a devenit profesor particular la Universitatea Pázmány Péter din Budapesta .

În fruntea muncii sale științifice a fost cercetarea dialectelor maghiare . Interesul său și inițiativele metodologice de creare a școlii au acoperit multe domenii ale colecției dialectologice și procesării datelor și au contribuit, de asemenea, la coordonarea colecțiilor etnografice și dialectale maghiare. Urmărind și conducând activitatea sa organizatorică, cele mai importante ateliere profesionale de cercetare dialectală maghiară au funcționat mai întâi la Cluj-Napoca și apoi la Debrecen.

Colecția lui Szamoshát și dicționarul rezultat al lui Szamoshát (1935–1936) sunt printre cele mai bune din dicționarele maghiare, dar au tratat pe larg și limba maghiară a lui Beregi-Tiszahát și fostul județ Ugocsa , precum și dialectul din nord.

În partea a doua a evenimentelor, primarul comunei Agris, Szabo Elek a vorbit despre implementarea proiectului transfrontalier în care sunt implicate comuna Agris și localitatea Beregovo din Ucraina. Cu ajutorul acestui proiect va fi contruit în localitatea Agris un Teatru de Vara.